Bydlení potkanů

03.04.2011 08:42
Vzhledem k tomu, že trpím utkvělou představou, že mým potkanům není nic dost dobré, samozřejmě, že jsem se rozhodla jim dělat klece sama. První klec jsem vyrobila asi dva týdny po tom, co jsem potkany dostala. Totiž, oni byli čtyři zavření v kleci pro dva a ještě ke všemu dva samečci a dvě samičky, takže tu pidiklec dělilo na dvě půlky pletivo. Jediné zábavní zařízení rourka, kterou dospělý potkan ani prolézt nemohl. No a tak jsem se pustila do práce. Koupila kočičí wc jako spodek klece, samonosné pletivo a hurá do toho a půl je hotovo. Samozřejmě, spousta dřevěných poliček, drenážní trubka, zavěšený provaz...
Podobných klecí jsem postupem času vyrobila několikero. Kromě toho, že to zabralo spoustu času, zničila jsem si nůžky, otlačila ruce, rozbolavěla zápěstí a prsty a nadělala spoustu bince, získala jsem spoustu poznatků. Například to, že pročůrané dřevěné poličky smrdí. A čím déle je mám, tím smrdí více. Ne, ani polepení vodovzdornou tapetou tomu nezabrání. Potkani nejdřív ohryzali tapetu a pak se pustili i do poliček. Další věc, co po delším používání smrdí, je pozinkované pletivo. Ona to ta moč narušuje, váže se na to a ať to člověk drhne jak chce, stejně je to fuj. Tím jsem se vyléčila z touhy dělat si vlastní klece a radši jsem zakoupila dvě "freddydvojky", jednu pro kluky, jednu pro holky :)

Myslím, že popisovat tyhle klece nemá smysl, to zná každý :) Povrchová úprava mříží je tzv. elox, což prý potkan ani neohryže (narozdíl od poplastovaných) ani neprosmradí a navíc se dají snadno otřít. Plastové dno je klasika, přišlo mi docela tvrdé, ale přesto se jedna podnikavá samička do dna pustila, takže neprohlodatelné není. Riskantní je hlavně ta vystupující římsička u dna klece. Klec se  dodává standardně s jedním plastovým patrem, které se sice dá trochu ohlodat, ale aspoň se neprosmradí. Že to znovu opakuji - dá se to otírat :)

Vybavení klecí

 

Obrazek Úplně nejvíc důležité je pítko. Bez vody potkan prostě žít nemůže. Zkoušet misky s vodou nemá smysl, ty mrchy si do toho načůrají, nakakají a ještě to zahází sajrajtem. Používám tedy klasické plastové napáječky s kuličkou. Pokud máte doma magora jako jsem měla já, tak je třeba dávat pozor, jak napaječku upevníte... dotyčná magorka (samice) dokázala přes mříž ohlodat plast napaječky tak, že díra byla v tom nejnemožnějším místě :)
Obrazek Důležitá nezbytnost i zbytnost je miska na žrádlo. Ono se to těm potkanům dá hodit i na polišku a žrádlo si najít umí :) Miska by měla být dostatečně velká, aby z ní mohla žrát všechna zvířata najednou. K plastovým a nerezkovovým mám averzi já, potkanům je to fuk, takže klidně žerou i z keramické glazované :)
Obrazek Klec by měla být vybavena patry, na kterých se mohou potkaní prohánět, spát na nich a čůrat na ně :) Obzvláště chlapci jsou prasátka, na slézání z poliček na podestýlku příliš líní - a podle toho to u nich vypadá :) Nutná je pravidelná očista.
Obrazek Hitem letošní sezóny je bezesporu Sputnik XL, těžko sehnatelný, ale naprosto k nezaplacení domeček. Má dvě polohy, stojací a obrácenou, visací. Prakticky jde o dvě polokoule, z nichž jedna má nožičky - no prostě sputnik. Kdyby to náhodou někdo něvěděl, tak to byla ta ruská vesmírná družice, co tam byla první. Kapacita sputniku je zřejmě neomezená, neboť jsem v něm už měla narvány tři dospělé samice a asi osm mláďat... :)
Obrazek Tradiční hvězdou vybavení jsou různé závěsné hamaky. Tenhle je originál od Savicu,  byl součástí vybavení v ceně. Má zevnitř jemný kožíšek, který se zdá se líbí. Líbí se tak moc, že mi kluci ožraly úchyty a pak ožrali hamak celí. Navíc se mi ho nechtělo pořád prát. Levné bavlněné utěrky nadělají stejnou službu a člověk se tak nevzteká :)
Obrazek Divocí potkani žijí v norách a i naše domácí mazlíky potěší tunely jakéhokoliv druhu. Konkrétně tenhle je z pospojovaných úložných tunýlků z ikey, jsou vystužené dráty a z nějaké šusťákoviny, která se dá otírat vlhkým hadrem. Oblíbený tunelový materiál jsou též drenážní trubky s dostatečným průměrem.
Obrazek K freddy klecím se někdy dodává i wc (ona je ta klec i pro fretky). Tak jsem se rozhodla zkusit, co na to řeknou kluci. Nasypala jsem dovnitř kočkolit. Klukům se záchod líbí - jako prostor na hrabání je k nezaplacení. K původnímu účelu ho nepoužili nikdy. Pak je začaly ožírat tak jsem záchodky zrušila... ovšem někdo je používá jako závěsné poličky :)