Bývalí přátelé

05.04.2011 07:45
O zvířatech, která tak nějak prošla kolem... Prostě, co jsem chovala a nechala toho, buď kvůli prostoru, možnostem nebo mi to tak nějak "nesedlo".

 

Křečci a křečíci

Choval je hlavně spolubydlící, mě k srdci moc nepřirostli, ve srovnání s potkany a jinými hlodavci mě to, že mi to sedí na dlani a kouká. nějak neuspokojuje. Kromě roboráčků (křečík Roborowského), ti sice na dlani moc neposedí, ale je zábavné na ně koukat, jak lítají po teráriu :)

Morče domácí

Úplná zlatíčka, přítulná a komunikativní, snadno se množí, odchovala jsem pár vrhů. Chtěla jsem chovat skinny, ale ta přecejen vyžadují poněkud komplexnější péči, než jsem jim byla schopna poskytnout. Poslední hladkosrstá samička Jíška se i ubikací přestěhovala ke kamarádce :)

Obrazek

Osmák degu

Moc zajímaví a přítulní tvorové, ale v jednom pokoji se s nimi spát nedá :) Vyžadují poměrně velkou ubikaci a pečlivý výběr krmení, protože mají sklony tloustnout nebo dokonce mít cukrovku. Snadno se ochočí, naučí se i na zavolání a je s nimi zábava. Dobře snášeli i psy a mou kočku :)

Želva zuboštítá "Spenglerova"

Malá asijská želva, dorůstá maximálně 15 cm. Je z chladnějších končin, má ráda vlhko, ale není vyloženě vodní. Živí se žížalami, hlemýždi, moučnými červy a jiným masem. Měla jsem chovnou skupinu, ale odchov se nezdařil, a zvířata mi postupem času uhynula. Želva je to poměrně komunikativní a nebezpečná pro prsty :)

Chůvička japonská

Roztomilí malí ptáčci, narozdíl od zebřiček nejsou tak uřvaní. Ve volné přírodě se nevyskytují, jsou uměle vyšlechtěný "druh". Jsou vyšlechtěna různá zbarvení. Chovají se ve skupině, sameček se pozná podle toho, že zpívá, ale ve skupině samečků vždycky zpívá jen jeden. Sameček při zpěvu vypadá hrozně legračně :)