Tunguzka z Uzeniček

05.04.2011 08:15

Tunguzka se narodila koncem července roku 2007 v malebném městečku s poetickým názvem Uzeničky. Už jen kvůli tomu jsem ji musela mít :) Byla zrovna k odběru, když jsem v září sháněla urychleně náhradu za kocourka Kala, který k nám jednoho dne přišel sám a zabydlel se nakrátko u nás, než zase sám odešel a bohužel ukončil svůj život na silnici před domem. Tunguzka je kříženka sibiřské kočky a zřejmě britské (sibritská lesní kočka?), samozřejmě bez průkazu původu. Přivezla jsem si ji jako malé škvrně, které "násilně" urváno od matky první noc probrečelo pod postelí. Abych se alespoň trochu vyspala, vzala jsem si ji druhou noc pod peřinu do náruče, kde spokojeně usnula s vědomím, že už není sama a cokoliv bude kdykoliv potřebovat, má tu mě... čehož s elegancí kočkám vlastní  zneužívá dodnes.

Kočky jsou úžasná stvoření, zvláště pokud potřebujete, aby se vám při jakékoliv práci pletl někdo pod nohy. Mezi další jejíich výtečné schopnosti patří kvantově-vlnový způsob výskytu. Tělo kočky je složeno ze značně nestabilních částic zvaných kočkony, které Tunguzce umožňují se vyloupnout ze šuplíku s oblečením, ačkoliv bych přísahala, že kočka spí v peřinách ve vedlejší místnosti. Největším kočičím talentem je zírání. Předpokládám, že přísloví "Kočka se smí dívat na krále." vzniklo díky tomu, že ji prostě ani královský majestát nedokázal odehnat. Tunguzka se mnou půjde na záchod a po spláchnutí zkontroluje, zda vše proběhlo v pořádku. Potřebuji-li vyvrtat díru do zdi, hned se najde přičinlivá rádkyně dohlížející na správnou funkci vrtačky. Chci se jít vykoupat? Kočka mě bude sledovat z okraje vany, úzkostlivě dávajíc pozor, abych se snad neutopila. Míchání směsi zrní pro potkany se také neobejde bez asistence. Ovšem pozor, na rozdíl od asistenčních psů se kočka upadlé předměty sice naučí zvednout... ale nečekejte, že je kdy podá zpátky. Při troše snahy pod sebou schová i celé dvd v krabičce.

Kočky rády komunikují hlasem. Naučily by se i ovládat lidskou řeč, kdyby jim to stálo za to. Ovšem k čemu, když jsou lidé poměrně učenliví a i tomu největšímu natvrdlíkovi rychle dojde, proč se mu kočka vine kolem nohou a úpělnivě přede, jako by snad týden nežrala. Další z triků, kterému se poměrně rychle člověk naučí, je aport. V podání Tunguzky vypadá asi takto:

Kočka přinese hračku a decentně ji položí přede mě.
Usadí se, upře na mě pohled a čeká.
Pokud se upřený pohled míjí účinkem (např. se učím, čtu si, něco dělám a pod.), ozve se tiché "Mrrou?"

No a kdo by odolal, dokonce i spolubydlící se nechá přimět ke hře :) Tunguzka má ráda dva druhy aportu - buď se chce za hračkou honit a nebo ji chce chytat výskokem. Další oblíbené hry jsou honění se za provázkem, lovení tkaniček od bot, cval a sprint přes celý byt, zuřivé útoky na škrabadlo a chytání konce proutku. A jak už jsem říkala, sledování čehokoliv, co se hýbe.
Ačkoliv se o kočkách tvrdí, že jsou značně rozmlsané v jídle, Tunguzka taková není. Prakticky cokoliv, co se odvážím jí předložit, se setká s úspěchem. Alespoň pokud občas nedělám prapodivné pokusy podle příruček o zdravém krmení pro kočku. Asi největší úspěch má u nás mléko, jak mě vidí otvírat ledničku, už se obtáčí kolem nohou a úporně vrní. Z ledničky ovšem občas vylézají i jiné dobré věci, zejména syrové maso, také sýry, tvaroh a jogurty. Kupodivu mezi jídelní favority patří i jablečný štrůdl a ovesná kaše s medem a ořechy. Velmi populární jsou kočičí konzervy, ale nikoliv paštičky, pouze celé kousky (v želé). Také má k dispozici celý den granule, při jejichž konzumaci vydává poměrně legrační zvuky :)

Největší část dne kočky tráví péčí o srst a především spánkem.  K péči o srst jsou vybaveny drsným jazýčkem, kterým díky ohebnosti celého těla dosáhnou skutečně všude. Co se týče spánku, Tunguzka ráda spí v posteli a to buď mě u hlavy na polštáři nebo na peřině v nohách. Jakékoliv samostatné pelíšky a polštářky odmítá. Dalším oblíbeným místem je židle, nejlépe pokud z ní před chvilkou někdo vstal a je vyhřátá. Případné zasednutí kočka neřeší. Když spí, je Tunguzka nejroztomilejší.