Akvarijní úlet I.

05.04.2011 07:41

Nikdy jsem akvárium nechtěla, neb ryby jsou hloupé a nudné... tedy až do okamžiku, kdy mě kamarádka zatáhla na akvaristickou burzu a koupila si takové ohromně legrační rybičky, jako had to vypadalo a moc se mi to líbilo. I usmyslela jsem si, že to musím mít taky. A jelikož jsem osoba důkladná (alespoň, co se týče zvěře), nejprve jsem nastudovala patřičnou literaturu a zjistila si, co ta ryba je zač (sekavec, pokud jste neuhodli) a jaké prostředí potřebuje. Kromě toho jsem taky objevila úžasný vodní svět, další rybičky, co bych chtěla a nakonec jsem skončila s menším akváriem pro sekavce, několik bojovnic... jenže se mi do něj nechtěla vejít další úžasná stvoření, jako filtrující krevetky... :)

Bohužel, mé akvarijní snahy tvrdě narazily na realitu bydlení v podnájmu. Ne snad, že by mi je tam někdo zakazoval, ale každý zkušenější akvarista potvrdí, že stěhování akváriu nesvědčí. Po stěhování se už nepodařilo vrátit vodnímu světu rovnováhu, ani výměna rostlinek nepomohla a většina osazenstva postupně uhynula. Při druhém stěhování jsem se rozhodla akvárium zrušit.
Můj vodní svět měl rozměry 60x35x40 cm, čistého objemu vody asi 70l. Původně jsem měla v úmyslu čistě biotopní akvárium (tj. takové, které obsahuje živočichy a rostliny pouze z jedné přesně vymezené oblasti), ale nedokázala jsem být tak důsledná :)

Rybičky

Bojovnice pestrá (Betta splendens)
Docela domácí rybička, v Thajsku má dlouholetou tradici chovu, samečci se podobně jako kohouti používají k zápasům, akorát že tedy nekokrhají. Jsou zajímavé tím, že umí dýchat vzdušný kyslík. Sameček je o něco větší a zdobnější, má delší ploutve, může je mít i roztřepené. Před samičkou se velmi náruživě natřásá a krouží kolem ní dokud nedosáhne svého. Pro své potomky staví na hladině hnízdečko z pěnových bublin. Nejaktivnější jsou bojovnice, když se jim sype krmení, to se člověk nestačí koukat. Jinak většinu času tráví pomalým proplouváním akváriem až do okamžiku, kdy sameček spatří samičku a začne jí předkládat své chlípné návrhy. Proto je lepší mít v akváriu samiček více, aby pokaždé otravoval jinou.
Obrazek
Obrazek
 
Sekavec thajský (Pangio kuhlii myersii)
Tak tohle jsou ti krasavci, kvůli kterým jsem se nadchla pro akvaristiku. Ačkoliv jsou to pěkní hádci, většinou jsou v akváriu vidět až navečer, když už je tma. Jsou poměrně plašší a špatně se fotí. Svými vousky prohmatávají dno a hledají v něm potravu, ale umí si i doplavat k hladině, pokud se jim chce.
Obrazek

Krevetky

Do krevetek jsem se zamilovala vlastně na internetu, zaujaly mě filtrující krevetky (hlavně kvůli způsobu obživy) :) Při zařizování nového akvária jsem zakoupila i další druhy, protože krevetky jsou nejen velmi zajímavé na pozorování, ale jsou i užitečné, jelikož některé druhy se živí řasami, jiné druhy zase působí jako zdravotní policie :)

Atyopsis moluccensis
Takzvaná filtrující krevetka, přední končetiny má proměněny v soustvu jemných vějířků, kterými lapá potravu z vodního proudu. Prostě stojí a pečení holubi jí lítají až do pusy, ani se nemusí namahat. Jsou poměrně velké a krásné :)
Obrazek
Caridina japonica
Maličký kombajn na řasy, neustále prochází akvárium a čistí ho od řas i jiné špíny. Pět takovýchto krasavic dokáže během týdne omést prach ze všech kmenů a kamenů, jsou to vlastně takové Popelky, pořád něco přebírají a přesýpají.
Obrazek
Macrobrachium assamensis
Průhledná krevetka s výraznými pruhy na bocích, vlastně to je takový korýší minitygr. Je totiž lovec, postará se v akváriu o uhynulé mrtvolky, přemnožené šneky a někdy i o živé rybky. Nejvtipnější jsou, když sbírají nasypané granule, mají jich plná klepítka a už nevědí co s nimi, takže seberou další granuli a první jim vypadne, seberou tu a upadnou jim další tři... :)
Obrazek

Kromě rybiček a krevetek žili v mém akváriu ještě šnecci, kteří se sem dostali s rostlinami z obchodu. Byly to hlavně levatky ostré (Physa acuta). Umí se vznášet ve vodě a občas si i hrály na akvabely, kdy se různě spojovaly. Dýchají totiž vzduch, proto se musí vznášet ke hladině a nadechnout se :)