Příbalový leták

03.04.2011 08:56

Návod k použití zakoupeného výrobku

Oddíl I. Informace o výrobku - potkan je kámoš, ne žrádlo

Potkan s PP je domácí mazlíček a jeho účelem je potěšit, pobavit a dělat lidem společnost. Není určen ke zkrmení teraristům. Předností potkanů je, že jsou malí, ne tak nároční jako pes, ale zároveň inteligentnější než jiní domácí hlodavci. Potkani pochází z Asie a v Evropě se zabydleli již před několika staletími. Do srdcí lidí se dostávají až v poslední době. Domácí potkani nejsou špinaví kanáloví bacilonosiči, ale čistotná zdravá zvířátka, vhodná k větším dětem i dospělým. Potkani jsou společenská zvířata, vždy je lepší je chovat ve dvojici, péče i ochočování vyjde nastejno a potkánci mají společnost, když se jim zrovna nemůžeme věnovat. Mohou spolu být jak dvě holčičky, tak dva kluci, sice se občas mezi nimi strhne nějaká ta hrůzostrašná bitka, ale ve skutečnosti o nic nejde, málokdy z toho bývá něco horšího než pár šrámů. Není dobré mít pohromadě samičku a samečka, vedlo by to k neustálé březosti samičky a dřívějšímu úmrtí vyčerpáním.

Oddíl II. Transport a skladování – dobré bydlo nepálí

Potkana je možné transportovat, pokud je zvyklý, v rukávu, na rameni nebo v klokance, ale venku a mezi lidmi je lepší používat přepravku, nehrozí pak riziko, že se potkánek ztratí. Nikdy potkana netaháme za ocas, v nejhorším případě (pokud se skutečně nedá chytit jinak) ho můžeme jednou rukou vzít u kořene ocasu a druhou rukou mu podložit nohy. Doma ho ubytujeme nejlépe v kleci, pro dva stačí prostor přibližně 40x60x50 cm. Potkani rádi šplhají, proto je lepší klec orientovat na výšku. Ocení též různé prolézačky, tunely, probíhačky a také různé závěsné hamaky a jiné pelíšky. Běhací kolečko nepotřebují, běhají v něm jen některé samičky, které tuto „zábavu“ znají od mala, ale většina potkanů je příliš inteligentních než aby se zabavili běháním dokolečka. S vybavením klece to není dobré přehánět, měli by se do ní vejít i potkánci. Nezbytná je miska na žrádlo a pítko. Na podestýlku stačí kvalitní hobliny.

Oddíl III. Doplňování pohonných hmot – láska prochází žaludkem

Na trhu je dost a dost průmyslově vyráběného krmení pro potkany, výborné jsou výrobky Velaz, Beaphar nebo Vitakraft. Levné směsi „pro hlodavce“ nejsou vhodné, málokdy obsahují přesně to pravé. Základem krmení jsou zrniny a různá semena, s tučnými semeny raději šetříme, příjem energie by měl odpovídat výdeji. Potkan potřebuje také určité procento živočišných bílkovin. Může dostávat přímo maso a kosti, není po nich agresivní ani si s nimi neublíží. Výborným doplňkem stravy je čerstvé ovoce a zelenina, např. jablka, jahody, hroznové víno, mrkev, salátová okurka, naklíčené zrní, rajče, atd. Vodu získává částečně ze stravy, ale vždy by měl mít přístup k pití.

Oddíl IV. Běžná údržba – čistota půl zdraví, veselá mysl také půl

Potkani se, stejně jako kočky, myjí sami, proto není nutné je koupat. Denně je nutné jim dávat krmení, měnit vodu, podestýlku měníme dle potřeby. Ocení též kontakt s majitelem. Pokud mají dostatek prostoru v kleci, není potřeba je každý den „venčit“, ale občasný výběh jim udělá radost, mohou prozkoumávat nové věci. Zdravý potkan se nehrbí, je živý a akční, srst má lesklou a pěknou. Pokud je apatický, nežere, má průjem, pšíká, je lepší se obrátit na veterináře specializovaného na hlodavce.

Oddíl V. Kontakty – když nevíte co by, najdete to v...

https://www.potkanci.cz - velký informační server o potkanech

https://www.kralici.cz/potkani - internetová diskuze, chat a informace o potkanech

https://www.klubmorcat.cz – registrovaný chov potkanů


Gratulujeme Vám k zakoupení našeho výrobku typu potkan domácí.